Рецепт легендарної паски від Дарії Цвєк
Україна

Рецепт легендарної паски від Дарії Цвєк

1 травня, 12:15
0
0
Сподобалось?
0

Дарія Яківна Цвєк є легендарною постаттю в українській культурі. В радянські часи її називали "чарівницею кулінарії" та "художницею кулінарного жанру".

 Вона – авторка низки популярних книжок з рецептами, серед яких, напевно, найвідоміша – "Солодке печиво", яку перевидавали 9 разів. Ця книжка, доповнена рецептами пирогів з солоною начинкою та напоїв, побачила світ і під назвою "Домашнє печиво".

Вона частенько казала про себе: "Я така господиня, що навіть з попелу щось спечу". 

Пропонуємо спробувати спекти паску за рецептом відомої кулінарки.

Інгредієнти для приготування паски

  • борошно – 1 кг
  • молоко – 400 г
  • жовтки – 10 шт.
  • мокрі дріжджі – 100 г
  • масло або маргарин – 200 г
  • цукор – 300 г
  • родзинки – 100 г
  • сіль – пів чайної ложки
  • потерта цедра з одного лимона

З одного кілограму борошна виходять 3 паски діаметром приблизно 18, 20 і 25 см. Борошна, наголошує кулінарка, має бути рівно 1 кг. Якщо буде більше, паска буде тугою, якщо ж менше, то вона опаде.

Спочатку готуємо опару. Дріжджі розводимо в теплому молоці, додаємо 100 г цукру і 200 г борошна. Все добре перемішуємо та ставимо до теплого місця, щоб опара збільшилася удвічі.

Коли суміш підросте, додаємо решту цукру, жовтки, родзинки, цедру з лимона, сіль і борошно. Замішуємо тісто до однорідності та наприкінці додаємо розтоплене, але охолоджене масло або маргарин. Вимішуємо тісто приблизно 10-15 хв, поки воно не почне відставати від рук.

Ставимо тісто до теплого місця, щоб воно виросло вдвічі. Тоді вимішуємо його і чекаємо, щоб воно знову підросло. Розкладаємо тісто на 1/3 посудини та знову чекаємо, щоб воно піднялося вдвічі.

Духовку нагріваємо до температури 200 градусів. Випікаємо паску за цієї температури 10 хв. Після цього зменшуємо температуру до 170-160 градусів і випікаємо ще 50 хв.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися