Привиди московського кремля
Світ

Привиди московського кремля

4 травня, 12:30
0
0
Сподобалось?
0

Більшість старих замків мають своїх привидів. А московський кремль давній, який з 1264 року став резиденцією московських князів. Відома красна площа слугувала місцем страт, де прийняли мученицьку смерть тисячі людей. А ще кажуть, що досі тут блукають привиди. 

Кремль стоїть на Відьмарській горі

Збудований на Боровицькому пагорбі, його ще називають Відьмарською горою, оскільки тут було язичницьке капище і цвинтар жерців-чаклунів. Тут маги проводили свої ритуали і приносили жертви богам. Неймовірно, але пагорб при злитті двох річок Москви та Неглинки стоїть на потужному розломі земної кори під самісінькою красною площею. Чаклуни кажуть, що це були ворота між світом живих і мертвих. Жреці мали тут магічний вівтар – камінь Велеса, який залишався в кремлі до сере­дини XIX століття. Потім його сліди загубилися, але не виключено, що цей сильний артефакт захований у кремлі і донині.

Тут поховано 6 тисяч людей

Всі знають, що на красній площі стоїть мавзолей леніна, а під стінами кремля поховані впливові партійні чиновники. Та мало кому відомо, що тут було 16 некрополів, храмів-усипальниць та кладовищ. На сьогоднішній день залишилося два – в Успенському соборі, де є склепи митрополитів, та в Архангельському. На думку дослідників, на території кремля з XII століття було захоронено не менше 6 тисяч москвичів! У 1929 році більшовики на красній площі підірвали монастирі, біля яких були могили цариць і великих княгинь. І згодом збудували для радянської верхівки будівлю Президіуму.

Тіні івана грозного, леніна, сталіна

Нерідко на кремлівських фотографіях можна побачити дивні аномалії, як от кулі, контури людей, загадкових звірів. Кажуть, що під красною площею і під кремлем існує ціле підземне місто. Тож не раз тут бачили привидів – і навіть у кремлівських соборах! 1607 року караул, який ніс службу біля собору Михайла Архангела почув шум і багато голосів, у вікнах собору замиготіли вогники. Хтось читав заупокійні молитви, а потім крикнув сильний низький голос, почувся голосний плач і з’явилося багато світла. Але налякані охоронці у храмі нікого не побачили. А по дзвіниці іншого храму розгулював у кривавому полум’ї привид івана грозного, який зарубав свого сина. Цього царя-ката бачили часто, особливо перед коронацією миколи ІІ. Збереглися навіть спогади цього імператора про те, що йому явився дух тирана. З історії відомо, як більшовики знищили миколу ІІ та його сім’ю.

Інший привид, царя Бориса Годунова, вподобав собі кремлівський палац, збудований на місці старовинного могильника. На кремлівській стіні час від часу з’являється тінь Лжедмитрія. Перші аномальні явища побачили відразу після його страшної смерті, коли змовники стріляли в його тіло, рубали шаблями, а потім голий і понівечений труп тягнули з кремля і кинули в багнюку посеред красної площі. Дикі дворяни розрізали його живіт і всунули у рот дудку. На третю ніч після смерті навколо трупа із землі з’явилися вогні. Коли сторожа підходила ближче, вогні зникали, коли відходила, знову з’являлися. Останній раз привид Лжедмитрія бачили у серпні 1991 року напередодні путчу. Цікаво, коли у кремлі врешті з’явиться привид путіна, якого називають обличчям сатани?

Юрій ОСИПЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися