В Україну прийшов «рудий» дощ: у Гідрометцентрі оцінили небезпеку
Україна

В Україну прийшов «рудий» дощ: у Гідрометцентрі оцінили небезпеку

24 квітня, 13:40
0
0
Сподобалось?
0

В Одеській, Миколаївській і Херсонській областях пройшов "рудий" дощ. Він утворився завдяки пилу та піску із Сахари. Наразі циклон рухається у північному напрямку.

Синоптики розповіли, як утворилось незвичайне явище і чи становить воно небезпеку для жителів сіл та міст, які потрапили під "брудні" опади.

Пил із Сахари, який вчора спостерігався у Греції, сьогодні дістався території України. В Укргідрометцентрі показали супутникове зображення, де пил позначено рожевим кольором – він чітко прослідковується над південними та центральними районами та поширюється на північ.

Оскільки на більшій частині території країни погоду визначають циклон та вологі повітряні маси, це сприятиме перехопленню частинок пилу краплями води у хмарах та опадах. Тому цей пил швидше вимиватиметься з атмосфери, втім в деяких районах це явище може надавати хмарам жовтуватий відтінок, а самі дощові краплі, що випадатимуть, міститимуть цей пил і не будуть кришталево чистими,
– пояснили синоптики.

В Миколаївському обласному центрі з гідрометеорології додали, що вчора, 23 квітня, циклон на Середземному морі виніс на Балканський півострів пил та пісок з Сахари. Зливові дощі "змили" більшу його частину на територію Греції та Болгарії. Оскільки висотні повітряні потоки мають західний переніс, циклон з Європи дійшов і до території України. Саме тому вже зранку 24 квітня жителі Миколаївщини могли спостерігати "брудний" дощ.

Синоптики відповіли, чи є небезпека

Попередні висновки щодо якості атмосферного повітря в місті Миколаїв: перевищення гранично допустимих концентрацій завислих речовин (пилу) не зафіксовано,
– мовиться в повідомленні.

Також у відомстві опублікували супутниковий знімок із синоптичною ситуацією. На ньому видно, що циклон вже охоплює також Одеську, Кіровоградську і Херсонську області. Жителі цих областей теж викладали фотографії з дрібними краплями дощу бурого кольору.

Як довго пил із Сахари буде над Україною

За даними Укргідрометцентру, пил залишатиметься в атмосфері над Україною аж до п'ятниці. З п'ятниці на суботу він відступить на схід та атмосфера очиститься.

Нагадаємо, що днем раніше мережу заворожили фото з Греції. Афіни накрили хмари пилу, принесеного вітрами з пустелі Сахара. Колір неба став помаранчевим, внаслідок чого грецька столиця стала більше схожою на планету Арракіс з "Дюни".

Попри красиві природні "фільтри", це небезпечно для людей із проблемами з диханням. Адже у повітрі зросла концентрація твердих забруднювачів.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися